Du som lærling/lærekandidat

FAGPRØVE

Fagprøven er en prøve der kandidaten planlegger et arbeid, velger metoder, utfører, kontrollerer, dokumenterer arbeidet og begrunner de valg som er gjort.

Fagprøven avlegges når læretiden er fullført – og senest to måneder etter at den er avsluttet. Prøven tar utgangspunkt i kompetansemålene i læreplanen og består av fire deler:

  • Planlegging av arbeidet og begrunnelse for valgte løsninger
  • Gjennomføring av et faglig arbeid
  • Vurdering av eget prøvearbeid
  • Dokumentasjon av eget prøvearbeid

Hvordan melder jeg meg opp?

Det er opplæringskontoret som melder deg opp til fagprøve.

Når avlegger jeg fagprøven?

Før du kan avlegge fag-eller svenneprøven må du som regel ha bestått alle fag på Vg1 og Vg2 som fører fram til lærefaget ditt.

PRØVENEMD

Etter at opplæringskontoret har meldt opp lærlingen til fagprøve, tar prøvenemnda kontakt med bedrift/lærling for planlegging av fag/kompetanseprøven.

Det er prøvenemndmedlemmene som planlegger, tilrettelegger og vurderer prøven for kandidatene.

Prøvenemndene blir oppnevnt og administrert av fylkeskommunene. Nemndene vil bestå av minst to medlemmer med formell faglig kompetanse innenfor fagområdet, og har arbeidserfaring i faget.

Prøvenemnda kan be lærebedriften om forslag til oppgaver, og velge å bruke hele eller deler av disse forslagene. Oppgaven skal utformes med bakgrunn i målene i læreplan for opplæring i bedrift i hvert enkelt fag.

 

 

VURDERING I LÆRETIDEN

Faglig leder i din bedrift har ansvar for at du hvert halvår får underveisvurdering.

Vurderingen skal beskrive din kompetanse i forhold til målene i læreplanen. Du skal selv delta i vurderingen av ditt eget arbeid.

Det skal kunne dokumenteres at vurdering er gitt.

I enkelte tilfeller kan opplæringskontoret delta på vurderingen.

TA FAGBREV SOM VOKSEN

“Du kan ta fag- og svennebrev som voksen. Det kalles praksiskandidat. Da må du som regel ha minst 5 års allsidig praksis i et lærefag, og bestått teorieksamen før du kan gå opp til fag- eller svenneprøven. “

Ta kontakt med OKRD eller din Fylkeskommune for mer informasjon om dette.

UTDANNING ETTER FAGBREV?

Opplæring gjennom erfaringer på arbeidsplassen blir opplevet av mange som interessant og spennende, og flere ønsker å benytte grunnlaget fra yrkesopplæringen som grunnlag for å utdanne seg videre.

Yrkeskompetanse gir innen reindrift og Duodji grunnlag for videre utdanning på høgskolenivå.

Om du tar generell påbyggning etter fagbrev og får studiekompetanse, kan du søke opptak til høgskole eller universitet. Du vil da stille veldig sterkt i arbeidsmarkedet fordi du har skaffet deg viktig arbeidskompetanse som lærling.

Selv om du i første omgang tar sikte på kompetanse på et lavere nivå, eller avsluttar vidaregående opplæring med slik kompetanse uten at det var planlagt, kan du senere oppnå full studie- eller yrkeskompetanse.

Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere veien videre med oss